Bot mot Baksmälla,
Finns det?

Skrivet av Kenneth Johansson
http://welcome.to/kenneth.johansson

Senast uppdaterad 2001-07-15


 

Finns det något botemedel mot baksmälla?

Svaret är ett enkelt nej, men du kan lindra den betydligt om du följer råden nedan.

Men först måste du förstå varför vi får baksmälla. Det är inte så enkelt som många tror och de flesta blir nog ganska överraskade när de får veta att det inte är själva spriten de får den dundrande huvudvärken av!


Vad händer 1?

När du dricker sprit så är den första skadliga reaktionen att alkoholen hämmar ett hormon som reglerar njurarnas utsöndring av vatten. Vi börjar pinka mer än normalt helt enkelt och blir då av med både vätska och salter. Vi pinkar ut mycket mer vätska än vi dricker och blir därför uttorkade. Den här uttorkningen gör att hjärnan krymper en aning. Det är en av orsakerna till att vi kan känna huvudvärk dagen efter.

Alkoholen påverkar även samma receptorer som sömntabletter och lugnande medel och är orsaken till att man känner sig matt, slö och trött dagen efter.

Den del av alkoholen vi är ute efter för att berusa oss är Etanolen. Den bryts ner av levern till ofarlig ättiksyra. Det tar visserligen en viss tid och vi är berusade tills levern har hunnit ta hand om etanolen. Ättiksyran förbränns sedan och används antingen till att bygga upp kroppen eller bilda fett. Ja, man kan bli fet av att dricka mycket alkohol!


Vad kan man göra åt det 1?

Den här första skadliga effekten är ganska enkel att försvara sig emot. Drick helt enkelt massor av vatten innan ni går och lägger er! För att återställa saltbalansen så hjälper det om ni dricker en del sportdryck också. Men ni måste komma ihåg att dricka innan ni somnar eftersom det tar en stund för kroppen att  ta tillvara på vätskan. Om/när ni vaknar under natten för att pinka så är det bra om ni dricker ett till glas vatten innan ni kryper ner i sängen igen.

Det här kommer visserligen inte att hjälpa mot mattheten men mot huvudvärken som orsakats av vätskebrist.

Det där lät ju enkelt! Men tyvärr så finns det ytterligare en obehaglig detalj som kommer att ge er huvudvärk.


Vad händer 2?

Nu innehåller inte spriten enbart etanol utan även små mängder Metanol! Man har visat ett klart samband mellan hur svår baksmällan blir och mängden metanol i en dryck.

Metanolen förbränns långsammare i levern än etanolen och dess nedbrytningsprodukter är mycket giftiga. På morgonen när du vaknar har förbränningen satt igång på allvar och kroppen är full av gifter. Du har helt enkelt råkat ut för en mild metanolförgiftning. Om du skulle komma till akuten med en riktig metanolförgiftning så skulle de hälla i dig etanol för att sänka förbränningstakten så kroppen hinner ta hand om gifterna. Det beror på att levern använder samma enzym till att förbränna etanol och metanol. Det här är orsaken till att många upplever att baksmällan lindras när man tar en "återställare" på morgonen.


Vad kan man göra åt det 2?

Det finns inget bot mot de giftiga restprodukterna efter metanolen. Allt du kan göra är att dricka något som bara innehåller etanol och vatten för att spä ut effekten så kroppen får längre tid på sig att ta hand om gifterna. Man kan alltså må lite mindre dåligt men under längre tid med en återställare på morgonen. Nu vill man normalt nyktra till dagen efter så för de flesta så är det här inget alternativ!

Det enda man då kan göra är att i förebyggande syfte endast dricka sådant som innehåller mycket små mängder metanol. Här följer en lista på de drycker som innehåller MEST Metanol

Konjak
Rödvin
Whisky

Så, då fick ni svaret på varför man får mer baksmälla av rödvin än vitt vin. Nu innehåller inte allt rödvin mycket metanol utan det brukar vara vanligare i yngre, billigare viner. Även Whisky är känt för att ge baksmälla. Som jämförelse kan man ta Vodka som nästan inte innehåller någon metanol alls. Det är inte heller känt som någon stor baksmällealstrare! Dricker man bara mycket vatten efteråt så klarar man sig riktigt bra efter ett vodkarus. 


Skrönor?

Det går många historier om baksmälla. Efter den här genomgången så kan man bara konstatera att en del av dem säkert stämmer.

Först har vi den välkända återställaren som bevisligen har en effekt.

Nästa sak jag kommer att tänka på är alla historier av människor som berättat att de druckit hembrännt som inte gett dem någon baksmälla! De har varit helt övertygade om att det finns något skit i den köpta spriten som gör folk sjuka med avsikt. Antagligen så har den sprit de druckit inte innehållit någon nämnvärd mängd metanol och de har klarat sig från baksmälla. De har också haft rätt i att den köpta spriten innehåller något skit men det (metanolen) finns nog inte där med avsikt att göra oss sjuka.

Du är besökare nr  sedan starten 2001-04-15.

Tillbaks till Faktasidorna