Hypnotron

In English

.Senast uppdaterad 990507

Hypnotronen är en fascinerande optisk illusion. Jag såg den första gången i en av Rudy Cobys föreställningar.

Sitt i minst 20 (gärna 30-60) sekunder och titta mitt i snurrans centrum. Flytta inte blicken under tiden! Titta sedan på en bild, foto, tavla, tangentbordet eller på hudens mönster på baksidan av din egen hand. Du kommer att uppleva att det du tittar på rör sig och ibland går tunna strålar ut från centrum. Olika personer upplever effekterna olika mycket och det beror även på hur fort hypnotronen snurrar. Lagom hastighet är ca 2 varv per sekund. Om din dator eller webläsare är för slö kanske du inte upplever någon av de här effekterna. Det finns ett fåtal personer med synfel som inte tycks kunna se de här effekterna alls. Hoppas du inte tillhör en av dem. Det är svårt att förklara effekten. Den måste upplevas.

Här finns några olika alternativ som du kan prova.

Först en Hypnotron som du kan se direkt här i din webläsare. Av någon anledning är webläsarna ganska slöa på att visa så här stora rörliga bilder. Det behövs en ganska snabb dator för att få upp den rätta hastigheten. Om den inte snurrar är det något strul med din webläsare. Den har provats i både Netscape och Internet Explorer. Om den är för långsam skall du prova några av filerna nedan.

Sedan finns den även som avi-fil. Avi-spelaren brukar vara betydligt snabbare än  webläsarna och brukar fungera bra även på halvgamla datorer. Men ni måste följa instruktionerna nedan för att få den att fungera.

Tyvärr har jag inte lyckats spara dessa inställningar i någon avi-fil. Om någon vet om det går, vore jag tacksam för ett mail.

Sedan finns den som QuickTime Movie (mov)-fil. Detta är den absolut snabbaste videospelaren och fungerar både på PC och Mac. Skaffa den om du inte har den. Här kommer ni upp i full hastighet med en mycket djup upplevelse som följd. Detta kan naturligtvis vara datorberoende och om inte din dator är snabb nog, bör du ta med den här filen till någon bekant som har en pentium II MMX. Filen är zippad eftersom den annars är på 2.55 MB. Nu blev den bara 91 kB. Eftersom det har visat sig att uppspelningen blir ryckig om datorn inte hänger med så har jag lagt upp några filer som snurrar lite långsammare. Originalfilen har 10 ms mellan varje bild och de övriga 15 och 20 ms. Ändelsen efter namnet talar om vilken det är. Prova dem om du tycker att uppspelningen rycker eller verkar hoppa över några bilder. Även i QuickTime spelaren måste ni ställa in "Loop" under "Movie" för att den skall snurra mer än ett tredjedels varv. OBS! Jag har upptäckt att det inte verkar gå att ställa in loop i den senaste versionen av Quicktime! Dessutom tjatar den hela tiden om att man ska köpa pro-versionen. Ladda inte ner det skitprogrammet! Adressen för QuickTime spelaren är http://quicktime.apple.com/

Till sist ett litet PC-program som Tomas Melberg gjort. Det är visserligen skrivet i DOS (Huuua), men det är så bra att det får vara med ändå. Det har flera möjligheter att ställa in de olika parametrarna för spiralernas utseende, riktning och antal mm.
Det här är den senaste versionen som både är snabbare och har jämnare spiraler och den har nu en hjälpfil. Den versionen är den bästa Hypnotron jag någonsin sett och ger en otroligt bra effekt.

Se till så att det inte är igång några andra program eller systemtillägg, som kan slöa ner spiralprogrammen.

De första Hypnotronerna här är lite taggiga och ryckiga. Om jag får tid skall jag göra lite snyggare spiraler. Kom gärna tillbaka och se om de har uppdaterats. Skicka gärna ett mail och tala om hur ni upplevde de olika filerna och vilken typ av dator ni har. Då kan jag ge lite bättre upplysningar här om vilka som fungerar till olika maskiner. Plus att det sporrar mig att göra fler filer i lite olika storlekar.

Hypnotronen direkt i din webläsare.

Hypnotronen som avi-fil. Ahyp.zip 86 kB

Hypnotronen som mov-fil. Ahypmov10.zip 91 kB Ahypmov15.zip  Ahypmov20.zip

Hypnotronen som en PC-.exe fil. spir_pal.zip 35 kB. NY VERSION !

.

.

Här nedan hittar ni fler Hypnotroner och snurror med liknande effekter som andra programmerare gjort. Flera av dom är riktigt bra!

Detta är inte egentligen en snurra. Men den ger en liknande effekt på synen. Den kör igång direkt i din webläsare om den kan hantera java.

Här är ett Hypnotron DOS program skrivet av Robert Nielsen. hypno.zip 28 kB

Här är samma program igen , av R. Nielsen. Men nu lite förbättrad med jämnare spiralarmar och med inställningar. Version 3.01. hypno3.zip 31 kB

Här är ett windows hypnotronprogram. optical.exe 22 kB

Här är ett snurrprogram i DOS. Det ser helt annorlunda ut än de tidigare men ger en kul effekt. mindwarp.zip 36 kB

Här är ett till snurrprogram, från samma kille, som ser nästan likadant ut som det föregående. Men inte riktigt och det är lite nyare. syn2x-v0.zip 58 kB

Nedre källaren