Karta över Västerås motionsspår

Senast uppdaterad 2001-05-26

Här hittar ni alla motionsspår, som jag känner till, runt Västerås. Om ni klickar på de rödmarkerade spåren får ni en kort recension av dem.

Här finns bilder från Västerås

Hall

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Bjurhovdaspåret. Elljusspåret i Lundaskogen är 2.5 km långt med en genväg på någon km. Det finns även en förlängning som totalt blir ca 5 km men det är bara en smal stig med mycket rötter och utan belysning. Naturen i den övre delen är dock fin, så det kan vara värt att prova på den om man har starka ledband i fötterna. Den regniga sommaren 98 gjorde dock den övre delen mycket svårsprungen så det kom in en del klagomål till den kommunala förvaltningen. Som vanligt tog kommunen till krafttag för att lösa problemet. Idioterna tog helt enkelt bort märkningen så ingen skulle hitta 5 km spåret och kunna klaga på det. Snyggt jobbat! Den officiella förklaringen var att det numera var en "vandringsled" (utan märkning???).

2.5 km spåret är närmast kliniskt rent på backar och mycket lättsprunget. Om naturen runtomkring kan man bara säga att det är .....skog! Inget särskilt alltså.

Banriktningen är moturs, men man kan lika gärna springa åt andra hållet för det brukar inte vara någon trängsel i spåret av löpare. Det är fler som promenerar än springer runt banan. Det kan bero på att den är så flack.

Tillbaks till kartan.

Norragrytaspåret. Det är ett litet trevligt spår på 2.5 km med några småbackar. Naturen runt spåret är vanlig svensk skog. Banriktningen är moturs.

Tillbaks till kartan.

Hökåsenspåret. Elljusspåret är 2.5 km långt och går runt en bergknalle. Det verkar som om banläggaren satt en ära i att få spåret att gå upp på bergknallen och ner igen så många gånger som möjligt. Den ger en ganska bra backträning även om ingen backe är så lång som de i Rocklundaskogen.

Skogen som banan går igenom är luftig och det enda man kan ha emot den är att trafiken från "Salavägen"(Bergslagsvägen) hörs när man närmar sig mål.

Banriktningen är medurs, men det går inte att springa vilse om man tar det andra hållet. Det brukar inte heller vara så mycket folk i spåret som kan gnälla om du vill ha omväxlingen att springa åt andra hållet.

Tillbaks till kartan.

Rocklundaspåren. Elljusspår med längder på 1.25km, 2km, 2.5km, 3km, 5km och10km samt motionsspår på 15km. Det finns även en liten genväg på den övre 15km rundan som är på ca 1.3km. Så om man har fortsatt in på 15km rundan men känner att det kanske blir för långt så kan man ta till höger direkt efter 7km-skylten (uppför en liten backe) och efter ca 100m är man framme vid spåret igen. Rundan blir då totalt 11.3km. På en del kartor påstås den vara 12.5, men glöm det.

5km spåret är extremt backigt och påminner mest om en bergochdalbana. Inte nog med att det är många backar, flera av dem är långa också. Den övre delen på milspåret är flackare och känns närmast avkopplande efter de inledande backarna. Precis innan ni passerar cykelstigen till Rönnby kommer ni att se en jättelik stenhög som ligger ca 100m in, på vänster sida om spåret. Det är lämningarna efter en fornborg. Kul klättring om ni känner att ni har för mycket överskottsenergi.

Den övre delen av 15km spåret är smalare och ganska flack. Det är ett mycket fint spår som verkar användas alldeles för lite. Det är konstigt med tanke på att de övre delarna av Rocklundaspåren är så lättillgängliga. Man kan starta från flera ställen som t.ex. Norrleden eller cykelstigen mellan Önsta fritidspark och Åshagen.

Gillar man att springa med mycket folk omkring sig skall man gå dit på en onsdag vid 18.30 tiden, för då går ABB-joggen där. Den håller på från Maj till mitten på September med avbrott under semestern och några gånger vid närliggande helger.

Banriktningen är medurs och det är bara att följa påbudet om du inte hittar i skogen, eftersom alla märkningar förutsätter att du kommer från "rätt" håll. Det är även mycket folk i spåret så du har goda chanser att få höra gliringar från besserwissrar om du vill ha omväxling med ett vänstervarv. Möjligheter till ombyte och dusch finns i Rocklundahallen.

Det finns även en mountainbikebana i Rocklundaskogen som är klart värd att prova. Det är ett roligt sätt att bli trött på. Ta med lite plåster om det är första gången, för man kan lätt ramla och skrubba sig lite. Det kan även vara en god idé att ta med en kompis, som kan bära hem din cykel, om du bryter något ben.

Tillbaks till kartan.

Råbyskogen. Elljusspåret ,som är 2.5 km långt, går genom en tät och lummig skog och har många små backar. Det finns bara en backe som är lite längre och brantare. Totalt sett är det ett mycket trevligt spår som är alldeles lagom jobbigt även om man måste springa flera varv.

Banriktningen är medurs men det enda som hindrar dig från att springa i motsatt riktning är den långa backen. Den har en del grus och kan vara lite otäck att springa nerför, även om det har satts upp stopp-plank längst ned. Dessa skall troligtvis stoppa folk som tappat kontrollen och håller på att rulla ut på vägen nedanför. Möjlighet till ombyte och dusch kan du hitta på Råby IP.

Tillbaks till kartan.

Johannisbergspåret. Det här är ett mycket trevligt spår som närmast kan liknas vid en vandringsled. Det är ca 4 km lågt och går omväxlande efter stranden och genom olika skogstyper (mest lövskog) med en liten avstickare till en fornlämning för den intresserade. Märkningen av spåret vid Lövudden är urusel och det kan vara svårt att hitta var det börjar. Gå ner till stranden och håll er  efter den tills ni hittar var spåret går upp i skogsbrynet i söder. Det är märkt med orange färgringar runt träden. Under 1999 så har det även kompletterats med en del orange plastband. Där spåret korsar Johannisbergsvägen i söder, finns ingen märkning (som jag hittat). Följ den raka grusvägen över fältet så kommer ni fram till spåret i skogsbrynet. Vid den norra övergången är det bättre märkt med orange pilar men sedan blir det svårt igen. Följ bara grusvägen fram till herrgården så hittar ni märkningarna igen.

På grund av den vackra och omväxlande naturen så är det här ett av mina favoritspår. Det finns några småbackar men till största delen är det flackt.

Anvisningarna ovan gäller om man springer medurs men man kan lika gärna springa moturs. Möjligen är det lite lättare att hitta runt om ni springer moturs första gången.

Tillbaks till kartan.

Björnöspåren. Elljusspåren är 2.5 km och 5 km långa. Det finns också ett milspår utan belysning. Spåren är mycket vackra att både gå och springa runt. Chanserna att få se några rådjur eller hjortar är nästan 100 procentiga. De är dessutom så vana vid motionärer att de inte ens flyttar på sig när man kommer nära dem. Det är bara om man stannar och tar fram en kamera som de går några meter bort, mest för att retas. Naturen och djurlivet på ön gör de här spåren till mina absoluta favoritspår. För den som gillar backar finns det tre rejäla, långa, på 5 km spåret och några i mitten och slutet på milspåret.

Banriktningen är moturs för 2.5 och 5 km spåren och medurs för milspåret. Bitvis går de på samma stig, så där möts man. Därför kan det vara bra om man håller rätt riktning så man kan följa markeringarna, innan man lärt sig hitta. Det finns möjlighet att byta om och duscha i Björnögården.

Här finns några bilder från Björnö

Tillbaks till kartan.

Pettersbergspåret. Elljusspåret är 1.6 km långt och går i en tät och lummig skog. Trevligt att hitta en så fin skog inklämd mellan motorvägen och bostadsområdena. Nu hör man visserligen trafikljudet i den norra delen av skogen, men det hörs bara en kort stund innan det dämpas av träden. Spåret har inte så många backar utan är lättsprunget. Om det inte var så kort skulle jag nog använda det oftare. Efter 3 till 4 varv blir man nog less på det även om det är ett fint spår. Banriktningen är medurs.

Tillbaks till kartan.

Badelundaåsen. Här är en trevlig vandringsled på ca 5 km. Om man har grova däck på cykeln kan man även ta sig fram på den. Där leden går uppe på åsen finns det många skyltar som berättar vad man ser runt omkring. Den som vill ha en lite längre motionsrunda kan ta den här vandringsleden som en förlängning på bjurhovdaspåret. Ta gärna med en karta första gången. Märkningen i den norra delen av leden är inte speciellt bra.

Tillbaks till kartan.

Bäckbyspåret. Elljusspåret är 2 km långt. Gunder Hägg invigde den här banan 1974. Det är bra underhållet och lite omväxlande kuperat utan några stora backar. Helt OK. Men det hade gärna fått vara längre. Banriktningen är medurs.

Tillbaks till kartan.

Skälbyspåret. Spåret är ca 1.5 km långt. Ja, om du kan hitta det! Det här motionsspåret finns utsatt på kartor och är omnämnt i turistinformation, men det är svårt att hitta. Tidigare har det också varit mycket svårt att hitta runt hela banan på grund av dålig markering men det har blivit mycket bättre.  På vissa ställen finns det nu t.o.m. överdrivet många markeringar. Tyvärr så finns det fortfarande ställen där markeringen är mycket dålig och det är därför svårt att hitta runt utan en karta första gången. Klicka på kartan nedan och skriv ut den så har ni en liten vägvisare med er. Jag har markerat med blått de ställen där det saknas en del markeringar och där det kan vara svårt att hitta. Markeringarna är gjorda så man ska se dem från båda hållen men jag rekommenderar att ni börjar att springa medurs första gången. Då är risken mindre att ni missar en markering och springer fel.

Banan är inte speciellt kuperad men den kräver att ni har tränat upp vristerna eftersom det finns många rötter och stenar på stigarna. Inget att springa den första vår-rundan på alltså om ni vill undvika stukningar! Den kräver också stor koncentration eftersom man måste se upp både var man sätter fötterna och samtidigt följa markeringarna.

Från att ha varit en igenvuxen orienteringsstig så har den här banan ryckt upp sig och blivit riktigt rolig även om den är lite för kort. Skogsområdena runt banan tillåter nog att man utökar dess längd betydligt.

Tillbaks till kartan.

Vedboskogen. Spåret som ligger bakom Wenströmska skolan är ca 2.5 km långt. Det kan vara svårt att följa det på vissa ställen. Men springer ni vilse så finns det många små stigar som genomkorsar skogen. De ger lika bra träning och skogen är inte större än att man hittar ut på några minuter.

Tillbaks till kartan.