Snabbmattips
-
Bacon
-
Kan snabbt stekas rullade runt en locktång. Det är ingen
idé att fråga om ni får låna den. Prova bara!
-
Fiskpinnar
-
Kan tinas och stekas i brödrosten. Kan det bli enklare?
-
Varmkorv
-
Kan kokas genom att sticka in en spik i varje ände och sedan koppla
dem till nätspänningen. Mycket mer spännande än att
använda mikrovågsugnen.
-
Äggkokning
-
Man kan koka ägg nästan utan vatten. Häll endast i ca
en halv till en cm vatten i botten på kastrullen. Lägg i äggen
och sätt på locket. Koka upp vattnet och stäng sedan av plattan.
Eftervärmen kommer att hålla vattnet kokande i flera minuter.
Eventuellt får ni värma på lite i slutet. Den här metoden
sparar mycket elström eftersom mängden vatten som måste
värmas upp är mycket mindre än normalt. Det går dessutom
fortare att nå kokpunkten. Men eftersom det är vattenångan
som värmer upp äggen får man lägga till någon
eller några minuter på den vanliga koktiden. Därför
tar det ungefär lika lång tid som vanligt. Den enda nackdelen
är att äggen lättare spricker om de är för kalla.
Eftersom vattnet börjar koka så fort hinner inte äggen
följa med i temperaturväxlingen och spricker då lätt.
Om de får bli rumsvarma först och man värmer upp vattnet
lite långsammare klarar de sig i regel bra.
-
Riskokning
-
Ha alltid mycket smör i vattnet under kokningen. Riset blir godare
och bränner inte fast i botten. På sin höjd blir det stekt
om det kokar torrt en längre tid.
-
Håkans pasta
-
Koka upp pastan och ha i en del smör i vattnet. När det
börjar stormkoka slänger ni i frysta köttbullar och sätter
på locket. Efter en stund börjar det koka igen. Ta då av
locket och fortsätt tidtagningen. Stäng av plattan någon
minut innan pastan är klar och koka på eftervärmen. Häll
ut vattnet och häll i en burk färdiggjord pastasås (Findus
tex). Rör om och värm upp den på eftervärmen tillsammans
med pastan och köttbullarna. Nu har ni fått en rejäl måltid
som gick fort att göra samtidigt som ni sparade en massa disk. En kompis,
vi kan kalla honom Håkan (det är enklast, för han heter
så), uppfann den här rätten när han bara hade en kastrull
kvar. Alla de övriga hade han byggt ett stort berg av i diskhon och
över hela diskbänken, tillsammans med tre veckors annan disk. Jag
har flera gånger försökt få tillstånd att fotografera
ett av hans byggnadsverk och lägga ut bilden på den här sidan
men varje gång jag frågar så svarar han: "Jag har just
diskat allt...". Hmmmmm..... Lika troligt som att grisar flyger och elefanter
värper ägg. Men nu är det för sent. Han har nämligen
flyttat ihop med en ung dam som inte tillåter några fler
experimentella kastrullkonstverk.
-
Approrå maträtter.....här får ni ett recept
på en helt vanlig jävla kaka !!!
(Ursäkta språket. Men det är inte jag som skrivit det här
/KJ.)
-
En helt vanlig jävla kaka.
* Ett ägghelvete
* 1 dl sur kakao
* Så lite smör som möjligt
* Socker
* Ingen jävla mandel i alla fall
* 2 dl bakpulver
* 1 paket fula russin
* 1,5 dl allerginötter
Fyllning;
* 1 dl tradigt vaniljsocker
* 1 melon eller nåt
* Sprit
Häll nästan allt i en bunkjävel och kör med elvispen
i en kvart.
Grädda direkt i skålen.
Skit i att smöra och bröa; kakhelvetet fastnar ändå.
Dunka ur skiten på matbordet om du kan.
Garnera med krossad melon och sprit.
Det spelar ingen roll......Skit i det då !
Dra åt helvete !!!
Källa;Karnevalstidningen, Lundakarnevalen 1994
Tillbaks till Köket