Hur du gör en snygg frontpanel till ditt hembygge

Skrivet av Kenneth Johansson
http://welcome.to/kenneth.johansson

Senast uppdaterad 2001-08-30


 

För att ett hembygge ska se riktigt proffsigt ut krävs det att frontpanelen är snygg! Men det är inte så lätt att göra en snygg frontpanel om man inte lämnar in den till en gravyrfirma eller liknande. Ofta ligger det här utanför den ekonomiska kalkylen för hembygget och dessutom så har man då inte gjort allt själv.

Här ska jag beskriva hur ni gör en snygg frontpanel. Allt som krävs är en dator för att göra en layout på, en laserskrivare eller en kopieringsmaskin och en värmeplatta eller häll som kan värma upp panelen till 225 grader. Vill ni ha färg på panelen så krävs det att ni har möjlighet att skriva ut layouten på en färglaser.

Hela idén går ut på att du för över den utskrivna layoutens färgmönster direkt till panelen med hjälp av värme. Följ beskrivningen nedan så har du snart en snyggare front!

Hur man för över en layout till en frontpanel.

Skriv ut layouten spegelvänt på ett papper med en bra laserskrivare. Använd högsta möjliga upplösning. Bäst resultat blir det med ett glansigt papper om ni vill få med mycket fina detaljer. Använd gärna färgutskrift men färgpigment verkar vara lite svårare att föra över. Men det går bra så prova gärna! Även kopior från en kopieringsmaskin går bra att använda.

Man behöver inte vara rädd för att det ska bli fel eftersom de överförda pigmenten lätt tas bort med aceton. Det kan ta lite längre tid att gnugga bort dem om panelen är av borstad aluminium då färgen har trängt ner i reporna.

Värm upp en värmeplatta eller häll till 225 grader.

Limma fast panelens kanter mot pappret punktvis med locktite (t.ex. modell 401). Texten skall vara vänd mot panelen. Låt limmet torka helt! Nu upptäcker ni att det är jättebra om man har markerat panelens hörn med fyra kryss på layouten.

Lägg panelen på värmehällen med pappret uppåt. Efter 10 sekunder brukar panelen ha blivit genomvarm. Håll fast pappret mot panelen samtidigt som du gnuggar papprets hela yta mot panelen med ett trubbigt föremål som tål värme. Använd en tjock läderhandske som värmeskydd. Om ni slarvat med att låta limmet torka så svider det nu rejält i era ögon. Har ni tur så släpper inte limmet från plåten innan ni är klara.

Lyft bort panelen från värmehällen. Lossa ett hörn försiktigt och kika in för att se om ni måsta fortsätta gnugga. Ta bort pappret och ta bort eventuella limrester med aceton. OBS! Var försiktig så ni inte tar bort något färgpigment!

För att panelen ska bli tålig så måste den nu klarlackas. Prova på en skräpbit så att lacken inte löser upp färgpigmenten innan ni lackar er panel.

För den som  vill lägga ut lite mer pengar

Det finns även specialpapper för att föra över utskrifter från både bläck och laserskrivare. De kostar naturligtvis lite mer men är lättare att få bort utan att trycket följer med. Dessutom får man över mer av trycket. Sök efter "transferpapper" på nätet så hittar ni flera tillverkare och försäljare. Det finns även speciella för metall.

Du är besökare nr  sedan starten 2001-02-14.

Tillbaks till Elektronikhörnan