Elektronikhörnan


Senast uppdaterad 2005-02-05


 

Allt om Elektronik Registret

Register över alla byggprojekt och artiklar som varit införda i tidningen Allt om Elektronik sedan starten 1982.

Ritningssamlingen

Ritningssamling. Här kan du hitta diverse kul ritningar.

Formelsamlingen

Formelsamling. Här är en del användbara elektronikformler samlade.

Gammal teknik

Gammal teknik. Här kan ni hitta roliga byggen på forntida elektroniska apparater.

Induktansberäkningsprogrammet

Induktansberäkningsprogram 1.1 som zip-fil eller som sit-fil (för de Mac ägare som föredrar det formatet) Ett måste om du någon gång skall linda en egen spole. Det beräknar antingen hur spolen skall se ut eller vilket värde en färdig spole har samt deras resistans. Alla typer av spolar finns med: vanliga raka luftlindade, folielindade och toroider. Det beräknar även den magnetiska flödestätheten och spolens resonansfrekvens mm mm. Programmet är ett Excel 4 dokument, skrivet på en Mac, men kan även läsas av PC.

Streckkoden

Streckkoden. Har du någon gång undrat hur streckkoden är uppbyggd?

Dolby Surround Dekoder

Dolby Surround dekoder. Här är en gammal byggbeskrivning på hur man kunde bygga sin första Dolby Surround dekoder. Den var enkel, billig och gav en relativt bra effekt. Den var naturligtvis inte lika bra som en Dolby Surround Pro Logic dekoder som kostade mångdubbelt mer. Den var  bara tänkt för de som ville bygga något själv för att prova på dessa Surround effekter utan alltför djupa tag i plånboken. Det var ett hobbyprojekt som var så utförligt beskrivet att även de som inte har hållit på med elektronik tidigare skall kunna bygga den. Nu med billiga hembioanläggningar i varje butik så är den omodern men får ligga kvar på sidan av nostalgiska skäl.

Det svävande klotet

Till det svävande klotet

Det svävande klotet. Här kan ni se ett drygt 10cm stort aluminiumklot sväva i luften.

Digitalt oscilloskop

Digital Oscilloscope 2.0.sit 110kB är precis vad det låter som. Ett digitalt oscilloskop som fungerar på en Mac. Det använder den vanliga mikrofoningången och visar upp signalen på skärmen. Programmet är freeware så det är bara att ladda ner det. Kul grej, men har man någon nytta av den i praktiken? Kanske, om man inte äger ett oscilloskop.Shareware, Freeware und vieles mehr...

Här kan du hitta några PC-program som använder ljudkortet för att mäta på signaler. Där finns oscilloskop, frekvensräknare, signalgenerator och fft-funktioner.

Ladda blybatterier

Ladda blybatterier Här kan du lära dig hur man laddar blybatterier på rätt sätt. Det är nog svårare än du tror.

Enkel TV-teknik

En enkel beskrivning över TV-tekniken. Ej helt komplett, utan mer som en orientering i ämnet.

Prefixen och räkneorden

Prefixen. Här kan du hitta de vanligaste prefixen och räkneorden. Vet du tex hur mycket en oktiljon är eller hur mycket 137 zeptoampere är? Du hittar även de nya datorprefixen här! Gå sedan ner till din lokala datorhandlare och testa om han hänger med i utvecklingen.

Konstiga enheter ?

Konstiga enheter. Här kan du hitta info om hur du omvandlar en massa konstiga enheter som man stöter på när man läser utländska eller gamla svenska artiklar.

Konstanter

Några konstanter som kan vara bra att ha när man ska räkna ut en del formler.

Liten lödkurs

Lödkurs

Liten lödkurs. Här lär ni er löda till husbehov så ni slipper kall-lödningar och glappkontakter.

Tillverkning av mönsterkort

Tips för mönsterkortstillverkning. Här hittar du tips för hur du lyckas vid tillverkningen av dina mönsterkort.

Tillverkning av snygga frontpaneler

Gör snygga frontpaneler. Här får du tips om hur du gör snygga frontpaneler genom att föra över en layout direkt till din låda.

Elektroniklänkar

Mina elektroniklänkar finns samlade på en egen sida för att spara plats på den här sidan.

Jag har inte mycket tid för att svara på frågor, men om du har någonting som du tycker är viktigt eller har någon intressant information kan du skicka ett mail till mig.Tillbaks till Hobbyrummet

.

Till Hemsidan

Skrivet av Kenneth Johansson
http://www.kennethshem.se