Högtalarhörnan

Senast uppdaterad 2002-08-04
Högtalarskrönor och fakta... eller Fysik inte Mystik. Här försöker jag avliva en massa vidskepliga missförstånd om högtalare och deras kringutrustning. Vill du veta sanningen om tex högtalarkablar, signalkablar, spikes, ferriter och hur du ska vända nätkontakten rätt så ska du titta in på den här sidan. Men du går in på egen risk! Många som blivit pålurade någon onödigt dyr audiopryl blir säkert minst sagt irriterade av det som står på den här sidan.

Högtalare med dubbla talspolar  Lite info om högtalarelement med dubbla talspolar. Förvirringen om vilken impedans de verkligen har brukar vara total.Mina egna program
Högtalarberäkningsprogrammet EzeSpeak 1.0

Gå till länken nedan för information om vad det kan göra.

EzeSpeak 1.0 . Det här högtalarberäkningsprogrammet körs i Excel och det kan läsas både av Mac och PC. Programmet har två stora fördelar. Det beräknar nästan allt (och lite till) och det är gratis. Något för er som funderar på att bygga högtalare.

.

Induktansberäkningsprogram

 Induktansberäkningsprogram 1.1 som zip-fil eller som sit-fil (för de Mac ägare som föredrar det formatet) Ett måste om du någon gång skall linda en egen spole till dina högtalarfilter. Det beräknar antingen hur spolen skall se ut eller vilket värde en färdig spole har samt deras resistans. Alla typer av spolar finns med: vanliga raka luftlindade, folielindade och toroider. Det beräknar även den magnetiska flödestätheten och spolens resonansfrekvens mm mm. Programmet är ett Excel 4 dokument, skrivet på en Mac, men kan även läsas av PC.

.

.

Andras program


PC program

Llabdemo.zip 264kB. LoudSpeaker LAB 1.00.1 är ett svenskt högtalarmätning och beräkningsprogram för Win 95/NT4 som använder datorns ljudkort för att både producera och mäta testsignalerna. Ljudkortet skall vara av typen Soundblaster 16/32/AWE eller kompatibla med möjlighet till full duplex. I den här demoversionen kan du inte spara mätningarna eller skriva ut dem och mätupplösningen är något begränsad. Demon klarar inte heller av att mäta högtalarimpedanser och hjälpfilen finns inte med. Annars finns det en fullt tillräcklig beskrivning för att man skall kunna komma igång och mäta på sina högtalare. Om man tycker att programmet uppfyller ens krav så är det ett relativt billigt alternativ jämfört med ett komplett mätsystem. Priset 97/98 var ca 1500 kr för fullversionen och ca 1000 kr för en lite version som inte kan mäta högtalarimpedanser. För att mäta högtalarimpedansen följer det med en liten mätdosa i fullversionen. Även om jag tycker att det fanns lite bättre möjligheter att bestämma var rumsreflexerna började i MacSpeak och sedan ta bort dem från beräkningen så är det här ett mycket användbart program. Kan rekommenderas för den som har PC med rätt ljudkort. En annan bra sak är att de ger exempel på ett par billiga och bra mikrofoner. En av dem har testats i Elektronikvärlden för många år sedan och de fann att den hade en förvånansvärd rak frekvensgång trotts att den bara kostade ett par tior. Nu får man visserligen bara själva mikrofonelementet för de pengarna och måste bygga ihop resten själv, men det är ju bara roligt.
Här kan ni gå direkt till deras hemsida för att hämta den senaste demoversionen eller beställa : LoudSpeaker LAB

  Det finns säkert massor med kul högtalarprogram till PC men mitt minnesutrymme hos tele2 håller på att tryta, så jag får hänvisa er till länksidan för högtalare uppe i utkikstornet. Vi får se om jag lägger upp någonting nytt här lite längre fram.

.

.

Mac program

Bestplace.sea (1.0.2) 309kB är ett program som beräknar hur frekvensgången hos en högtalare påverkas, beroende på var den är placerad i rummet. Man anger avståndet ( i tum ) från högtalaren till den bakre väggen, sidoväggen och golvet.

Macspkdm.sit 92kB  MacSpeakerz.3.04.DEMO är ett högtalarberäkningsprogram. I den här demoversionen kan man bara räkna med ett enda element. Trist, men annars verkar det OK.

MacSpeak.sea 248kB  MacSpeaker (FAT) 1.6e är ett sharewareprogram som  mäter upp frekvensgången hos dina högtalare. Det  använder Macens inbyggda ljudkort för att generera och mäta signalerna. Den klarar inte bara frekvensgången utan även vattenfallskurvor. Snyggt och smidigt. Det är lätt att bestämma var  den skall skära bort rumsekon från impulssvaret före beräkningen. Dessutom följer det med en 28 sidors manual som är mycket bra! Det enda du inte kan göra innan du betalt sharewareavgiften är att lagra dina mätdata och inställningar. Det är bara att tanka hem programmet och hoppas att din Mac har det rätta ljudkortet med 16 bitar inbyggt.(Power Macs, AV-Macs, etc.)

.

Här har jag varit lat och klippt in originalinformationen om de tre nedanstående programmen.

.

****** /pub/mac/audio contents as of May 11, 1996 ******

This file contains information on the other files in this directory. You may copy the files to your own account freely. Rutgers University takes no responsibility for their content.

The TYPE field in the descriptions below indicates the file format and the target platform. This can also be discerned from the file's extension:

.hqx Binhex-encoded Macintosh file. Use Stuffit or some other such utility to decode after downloading to your Mac.

.tar.Z Tarred and compressed Unix file. To extract type: uncompress filename.tar.Z tar xf filename.tar

-------------------------------------------------------------

FILE: LMPDEMO102.hqx
TYPE: binhex encoded Macintosh
SIZE: 138k
DATE: May 11, 1996
FROM: gonzalez@crab.rutgers.edu (Ralph Gonzalez)

This is a demo version of my LMP (Loudspeaker Modelling Program) for Macintosh computers. This is for designing crossovers for real-world multi-way loudspeaker systems. It was my first full Mac program, and the user interface is not extremely refined...

-------------------------------------------------------------

FILE: TopBoxDEMO111.hqx
TYPE: binhex encoded Macintosh
SIZE: 170k
DATE: May 11, 1996
FROM: gonzalez@crab.rutgers.edu (Ralph Gonzalez)

This is a demo version of TopBox for the Macintosh, for designing loudspeaker enclosures. It does sealed, vented, and bandpass systems, including equalization. The user interface permits easy comparison of multiple designs.

-------------------------------------------------------------

FILE: RoomDEMO101.hqx
TYPE: binhex encoded Macintosh
SIZE: 165k
DATE: May 11, 1996
FROM: gonzalez@crab.rutgers.edu (Ralph Gonzalez)

The Listening Room is a program for finding good listener and loudspeaker positions in a room. The user can minimize the detrimental effects of standing waves and early reflection phenomena, and can exploit these phenomena to improve the sound of an audio system.

This is a demonstration version for evaluation purposes only.

-------------------------------------------------------------

Informationen som du just har läst

LMPDEMO102 .hqx 135kB

LMP Help i Word5 format om du inte lyckas öppna den medföljande hjälpfilen.

TopBoxDEMO101.hqx  169kB

RoomDEMO101.hqx  163kB

.

 

.

Konstiga enheter ?

Konstiga enheter. Här kan du hitta info om hur du omvandlar en massa konstiga enheter som man stöter på när man läser utländska eller gamla svenska artiklar. Bra tex om du undrar hur stor lådvolym den engelska högtalaren behöver om det anges i "cubic inch" eller "cubic feet".
.

Ritningar ?

Jag får ibland frågan om jag har några ritningar på högtalare. Svaret är nej! Det skulle vara helt meningslöst att lägga ut ritningar eftersom elementen sällan finns i handeln mer än ett år innan de byts ut mot någon annan nyare modell. Och vad ska man med ritningar till när det viktigaste är att räkna ut lådans innervolym och mått, vilket mitt beräkningsprogram gör. Sedan är det "bara" att snickra ihop högtalaren. Det är däremot en hel vetenskap hur man bygger lådan för att den ska bli så stabil och stum som möjligt. Kanske sätter jag ihop en  enklare beskrivning av det när jag får tid.
.

.

Hobbyrum

.

Till Hemsidan

Du är besökare nr  sedan starten 980801